Kolot Peyniri Nedir
Hayvanlardan elde edilen sütün geleneksel üretim koşullarında işlenmesiyle yapılır. Süt, Karadeniz'in yaylalarında bulunan çeşitli otlarla beslenir. Kolot peyniri işlevi çedar peynirine benzer. Kolot peyniri genellikle tam yağlı sütten yapılır. Bazı yörelerde mıhlama bu yemeğin ana malzemelerinden biridir. Bazı yörelerde Kuymak olarak anılır ve lezzeti ile ünlüdür. Isıtıldığında eriyecek. Bu nedenle kolot peyniri bir peynir aromasıdır. Genellikle kaşar peyniri gibi eritilerek yenir. Kolot peyniri görünümü ve erimesi nedeniyle kaşar peynirine benzeyen, eritilip soğutulduktan sonra yenilebilen bir peynirdir. Kolot peyniri bolca süt ile yapıldığından dolayı yağlı bir peynir çeşididir. Süt ürünleri gibi, bu da zaman alan ve zaman alan bir süreçtir. Kolot peyniri inek, koyun ve keçi tarzı hayvanlardan elde edilmekte olan kaymağı ayırarak peynir mayasını içine koyar. Bir süre sonra peynir mayası ilave edilen süt kesilmeye başlar. Peyniri uygun bir poşete kaynatırken lor sütü içine koyun, suyu iyice süzerek tuz ekleyin. Elde edilen peyniri yaklaşık 3 ay yenilebilecek bir kıvam elde etmek için doğrudan güneş ışığından uzak serin bir yerde saklayın. Sonra olgun kolot peynirinin tadını çıkarabilirsiniz.
Kolot Peyniri Faydaları Nelerdir
Kolot peyniri eşsiz süt aromasından ziyade içerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde insan vücudunda pek çok fayda da sağlamaktadır. Düzenli olarak tüketildiğinde tereyağı gibi vücuda fayda sağlamaktadır. Böylece dengeli beslenirken kolot peyniri faydasını da görmüş olursunuz.
Yorumlar
Yorum Gönder